Van vermijden word je blij (nou ja, heel even dan)

Al voordat ik voor het allereerst ging pitchen bij een netwerkclub voelde ik me een Calimero, vergeleken bij al die andere ondernemers. Me ontzettend bewust van mezelf zat ik naar al die pitches te luisteren. En toen was ik aan de beurt… Ik liep naar voren, m'n knieën trilden en de spanning sloeg op m'n stem. Ik durfde niemand echt aan te kijken en m'n blik schoot schichtig heen en weer. Op dat moment vond ik m'n eigen verhaaltje ineens heel stom. En mezelf ook.

Yvon Wattèl schreef het blog: Van vermijden word je blij (nou ja, heel even dan)

Niemand lachte ook naar me, integendeel, met strakke gezichten hoorden ze me aan. Ik werd er nog onzekerder van en raffelde m'n verhaal snel af, blij dat ik weer veilig op m'n stoel kon gaan zitten. Ik had het overleefd, maar geen haar op m'n hoofd die eraan dacht om dit nog eens te doen.

En dus vermeed ik netwerkbijeenkomsten. Ook al wist ik dat het vergroten van mijn netwerk cruciaal was voor de groei van mijn bedrijf.

Ik vond het moeilijk, vond het niet leuk en dus ging ik het uit de weg.
En ik denk zomaar dat jij ook van die dingen hebt die je te spannend vindt en daarom vermijdt. Toch? Ik ben vast niet de enige.

Vermijden is namelijk zo menselijk en makkelijk (Je hoeft het niet eens te oefenen om het te kunnen 😉 ). Dat komt omdat doen wat je moeilijk vindt, pijn doet. Ergens tegenop zien, denken dat je het niet kan en bang zijn dat je af gaat, voelt nou niet bepaald lekker. De stress in je lijf en het twijfelen aan jezelf - het doet pijn. En pijn is niet leuk. Vermijden daarentegen lucht zo lekker op. Even geen moeilijk gedoe, dat ene ding schuif je gewoon even door tot later (of nooit).

Vermijden doe je uit angst. Angst voor gezichtsverlies of dat je door de mand valt. De angst om niet goed genoeg te zijn of te mislukken. De angst wat er kan gebeuren als je wèl doet wat je vermijdt. Je kunt zelfs vermijden omdat je bang bent voor je invloed of om ongelofelijk succes te hebben.

Die gevoelens van angst zijn overtuigend. Het voelt zó waar dat je het gelooft. Je gelooft echt dat die onheilspellende gedachten uitkomen. Want ja, anders zou je die situatie natuurlijk niet vermijden 😉

Het geniepige van angst is dat het voorkomt dat je ontdekt waartoe je in staat bent.Dat je heel goed dingen kunt leren. Dat je ongekende talenten hebt. Dat je ontdekt dat je (alleen of met hulp) sterk genoeg bent om door je angst heen te breken.

Ik bleef vermijden totdat ik doorhad dat ik vooral mezelf ermee blokkeerde. En daarmee ook mijn bedrijf. Mijn onzekerheid in pitchen bleef door het vermijden namelijk gewoon bestaan. Ik miste het plezier van de ontmoeting met nieuwe ondernemers, de kans op leuke gesprekken en opdrachten, hulp en de verspreiding van mijn naam.

Vermijden zorgde ervoor dat ik niet groeide maar vast bleef zitten in de gedachte dat ik niet kon pitchen en de angst dat ze me stom zouden vinden.

Zonde.

Is iets hiervan herkenbaar voor jou? Wat vermijd jij tot nu toe? En vind je dat eigenlijk ook heel stom van jezelf?

 

Vermijden mag dan wel menselijk en makkelijk zijn, maar het brengt je never nooit naar de vervulling van je dromen. Want je dromen vragen àltijd dingen van jou die je moeilijk en spannend vindt. Je dromen zijn per definitie groter dan waar jij nu bent. Je dromen vragen altijd om een grotere JIJ.

En dat is tof. Want weet je, het feit dat jij dromen hebt betekent dat je intuïtie al weet dat je het kan. Want anders zou je het niet dromen. Simple as that.

Ik vermijd dus niets meer. Want ik wil alles worden wie ik kan zijn. Èn ik wil dat mijn bedrijf groeit.

Onlangs was ik bij een netwerkbijeenkomst en moest pitchen voor de groep. Ik voelde echt wel spanning in m'n lijf maar nu keek ik wèl rustig mensen aan en was ik niet meer zo bang om niet uit mijn woorden te komen. Ik was gericht op hèn in plaats van op mezelf (iets wat ik geleerd en geoefend had in een presentatietraining). En, sterker nog, ik vond het zelfs best leuk om er te staan en mensen mee te nemen in mijn verhaal.

Een aantal pitches van anderen vond ik echt supergoed en dacht " Wow, dat is pitchen 2.0, zo wil ik het ook kunnen". En ik geloof dat ik het kan en er steeds beter in word naarmate ik meer leer, oefen en feedback krijg.

En nu weer naar jou. Als het je dwars zit, dat je nu nog dingen uit de weg gaat waarvan je weet dat je ze aan zou moeten gaan, aarzel dan niet en plan gewoon even een Gratis Gesprek in mijn agenda.  Ik help je echt graag op weg.

Heeft mijn verhaal iets in je geraakt?

Voel je vrij om me erover te vertellen

Missy-15

Ander blog lezen?

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je dan hieronder even in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven