Neem een beugel voor je business

Ik krijg een beugel. En vóór je denkt "Leuk voor je Yvon, maar wat heb ik daaraan?!" - er zitten ook voor jou een paar mooie lessen in.

Die beugel had ik als tiener kunnen krijgen, maar heb dat toen niet gedaan. Om een reden die ik nu als volwassene nogal triest vind: ik vond het zielig voor mijn ouders dat ze zoveel geld moesten betalen voor mij. Dus vertelde ik mezelf dat mijn scheve gebit minder belangrijk was dan hun portemonnee.

Yvon Wattèl schreef het blog: Neem een beugel voor je business

Door de jaren heen had ik dan-wel-dan-niet last van de looks van mijn gebit. Mensen vonden het juist wel leuk, lekker authentiek en passend bij mijn eigenwijze karakter. Zelf voelde ik me er niet helemaal oké mee maar kon dat gevoel telkens wegdrukken.
Maar toen mijn eigen kinderen een beugel kregen heb ik toch ook maar even gips gehapt. En, opnieuw besloot ik het op grond van de kosten tóch niet te doen.

Een dikke maand terug gaf ik mezelf bewust wéér de beugelkeuze.
Ik weet immers al járen dat ik het wil, dat rechte gebit.
Ik weet ook precies wat ik ervoor moet doen.
Maar iets hield me steeds tegen: de kosten, en dat ik mezelf die kosten kennelijk niet waard vond.
Omdat ik in het kader van 'zichtbaar zijn' zo veel foto's van mezelf online plaats, zag ik telkens weer dat scheve gebit. Met elke foto begon ik me méér te ergeren en voelde ik hoe lelijk ik het vond en hoe ik me er gewoon niet lekker bij voelde. Omdat ik met groepen wil werken en ook nog wel eens op een podium wil staan voelde ik steeds meer: ik wil daar stralend lachend vóór kunnen staan zonder dat ik me schaam of stoor aan mijn mond.

En nu vind ik mezelf die investering wél waard. Ik ging het anders doen dan voorheen: vóórdat ik wist wat het kostte, had ik al besloten een beugel te doen. No matter what.
Ik loop ondertussen bij de ortho, dus binnenkort zie je me een jaar of twee met een beugelsmile.

En dan nu zoals beloofd de lessen, ik noem er twee:

1. Je moet eerst ergens last van krijgen voordat je er iets aan doet.
Ik had wel last van mijn gebit, maar niet erg genoeg. En dus deed ik er niets aan. In de psychologie heet dat lijdensdruk. De lijdensdruk moet hoog genoeg zijn, anders kom je niet in beweging. Een beetje last van iets hebben kun je wel verdragen, en dat is soms het fijnste. Veranderen kost namelijk moeite, en waarom zou je dat willen als het nog niet per se hoeft? Pas als er op de één of andere manier een noodzaak voor verandering ontstaat, ga je een oplossing zoeken.

Dus je kunt best last hebben van je perfectionisme, je uitstelgedrag of impostersyndroom. Maar als deze dingen niet echt grote consequenties hebben, zul je er maar half of helemaal niets aan doen.

2. Als je jezelf het niet waard vindt, investeer je niet in jezelf.
Ik vertelde mezelf dat ik een beugel te duur vond. Maar de werkelijkheid was dat ik kampte met een laag zelfbeeld en ik mezelf de investering niet waard vond. En daardoor legde ik het accent op wat een beugel me kostte in plaats van wat het me opleverde.

Zo kun je jezelf wijs maken dat je kinderen belangrijker zijn dan jij en je bedrijf. Dat je je niet zo nodig nog meer hoeft te ontwikkelen. En dat je daarom geen geld aan een coach uitgeeft maar al het geld naar je privé overmaakt.

Je kunt jezelf lang voor de gek houden.
Zoals ik jarenlang geen aandacht schonk aan mijn verlangen naar een uiterlijk waar ik blij mee kon zijn, zo kun jij jarenlang je verlangen naar een grotere of leukere business onderdrukken. Je vertelt jezelf dat dat voor jou niet zo nodig hoeft en daarom kun je genoegen nemen met je faalangst, perfectionisme of uitstelgedrag. En ook al voelt het niet helemaal lekker, je sust jezelf en houdt lekker de handrem erop.

Maar er komt een dag dat je - net als ik - opnieuw voor die keuze staat: blijf je jezelf beperken of niet? Misschien moet het eerst nog wat erger worden dan het nu is. Misschien is vandaag de dag. Als dat laatste zo is, dan hoor ik het graag. Dan krijg je van mij de beugel die je nodig hebt om de ondernemer te worden die jij kunt zijn.

Ik wil mezelf niet langer inhouden!

Top!, je bent welkom voor een gratis virtueel langs goed gesprek

Missy-15

Ander blog lezen?

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je dan hieronder even in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven